Ga iets doen wat je leuk vindt!

“Waarom moet een leerling met een HAVO/VWO opleiding perse een vervolgopleiding aan een universiteit of hogeschool doen?”

“Ik ben het volledig eens met Marianne Zwagerman”, aldus Henk de Weijer.

“Ik vind de waarde die men toekent aan een academische opleiding, schromelijk overdreven. Waarom moet iemand met een hoog IQ perse een academische opleiding gaan volgen? Ga iets doen wat je leuk vindt. Dat houd je ook veel langer vol. 

Ik fiets al 40 jaar lang met veel plezier naar mijn werk. Want ik MAG daar doen wat ik erg leuk vind. Ik moet er niet aan denken, hoe mijn leven was geweest als ik wetenschapper was geworden. Dat past totaal niet bij mij. En het was een zinloze investering geweest van tijd, energie en geld. Ik ben iemand die graag met mijn handen werkt, ben graag creatief bezig, ik houd van mensen om mij heen en een goed gesprek en vanaf mijn 15e wist ik al dat ik kapper wilde worden. Mijn vader kwam uit een gezin van bollenhandelaren. Het leven bestond uit vroeg opstaan en hard werken. Hij was anders dan zijn broers. Hij kon nl goed leren, maar kreeg de kans niet, omdat dit destijds totaal niet als een zinvol talent werd gezien. Het studeren heeft hij later moeten doen, toen hij getrouwd was en werkte. Dat viel niet mee. In veel van de gezinnen uit zijn generatie ging het zo. Dat verklaart waarom die generatie het anders wilde doen dan hun ouders. Dat begrijp ik best. Mijn opa en oma genoten een behoorlijk aanzien, omdat zij succesvolle bollenhandelaren waren. Het waren harde werkers. Maar als je tegenwoordig als kind aangeeft dat je een praktijkopleiding wilt gaan doen, zijn je ouders enorm teleurgesteld en delen dit ook liever niet met familie en vrienden. Ik vind dat we met z’n allen een beetje zijn doorgeslagen naar de andere kant.

Ik hoop HAVO/VWO leerlingen te kunnen motiveren om hun studiekeuze nog eens in heroverweging te nemen. Natuurlijk, HAVO/VWO is absoluut een erg goede basis, maar daarna moet je je tijd steken in datgene wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Waar je talent ligt en waar je hart ligt. Anders kun je naar mijn mening beter een wereldreis gaan maken of iets dergelijks. Dat vind ik zinvoller en leerzamer dan een theoretische opleiding volgen waar je hart niet ligt. Volgens mij past een praktisch beroep ook veel beter bij de ambities van de huidige generatie, die niet meer vast wil zitten aan een werkgever en ook graag wil reizen. Als timmerman kun je overal ter wereld aan de slag. Lijkt mij ontzettend praktisch als je een wereldreis wilt maken en onderweg geld wilt verdienen. En als je op een plek bent aangekomen waar je erg gelukkig bent, kun je daar je eigen huis bouwen. Met kappersvak is dat ook zo. Het biedt enorm veel mogelijkheden en vrijheid, want je kunt het beroep over uitoefenen. En het biedt zekerheid. Overal zijn mensen en vooralsnog zijn wij nog niet zover geevolueerd van onze primate voorouders, dat wij geen haar meer hebben dat blijft groeien. Ik verwacht hierin de komende 100 jaar geen verandering.”

Henk J.M. de Weijer
kapper bij www.charlie-hairstyling.nl