Kloven en gevoelige handen

Gevoelige huid

De huid op je handen heeft heel wat te verduren tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Continue zijn je handen aan het werk of staan bloot aan allerlei weersinvloeden. Natuurlijk kun je handschoenen dragen om het weer buiten te trotseren. Dat is niet alleen lekker warm maar ook goed om je huid te beschermen. En toch merk je dat je huid gevoelig is en er kleine wondjes in je huid zijn ontstaan. Van die venijnige open plekjes die schraal aan kunnen voelen. 

Waarom

Handen hydrateren

Droge en schrale handen is een veelvoorkomend probleem. Hoe dat komt? Omdat het vaak ontstaat in de koude maanden van het jaar wanneer de luchtvochtigheid lager is. De verwarming staat binnen lekker behaaglijk aan om ons warm te houden. Helaas droogt je huid dankzij de warmte langzaam uit. Hydrateren is ook weer het toverwoord! Drink elke dag 7-8 glazen water per dag, je huid heeft dat echt nodig. Is je huid erg gevoelig dan heb je meer kans dat deze dunner van structuur wordt. Hierdoor kun je eerder last krijgen van wondjes op en in je huid. Deze wondjes kunnen telkens open gaan waardoor het genezen minder goed gaat.

Werken 

Is je huid erg gevoelig en heb je zelfs kloven en wondjes? Dan kan het je dagelijkse werkzaamheden flink lastig maken. Vooral als je juist door je werk een gevoelige huid hebt gekregen. Bijvoorbeeld als je in een kapsalon werkt en je veel met natte haren te maken hebt. De producten die je als kapster gebruikt hoeven niet perse schadelijk te zijn voor je handen. Het is voornamelijk de combinatie van de producten en natte haren. Als je al droge en gevoelige handen hebt is dit extra pijnlijk voor je. Je kunt flink last hebben van pijnlijke kloven en wondjes en zelfs een allergie op je huid ontwikkelen. Een hardnekkige allergie kan helaas een reden zijn om te stoppen met je werkzaamheden in een bepaald vakgebied.

Kloven en wondjes

Werk je bijvoorbeeld in de kappersbranche dan hebben je handen veel te lijden gedurende je werkzaamheden. Je zit continu met je handen in het veelal natte haar van klanten. Ook de vloeistoffen zoals om te permanenten of verven kunnen je huid flink gevoelig maken. Op een gegeven moment kunnen je handen zo vol met pijnlijke kloven en wondjes zijn dat doorwerken geen optie meer is. Deze allergie is een beroepsziekte onder kappers en kapsters en noemen we kapperseczeem. Het is als het ware een ontstekingsreactie van je huid als gevolg van een continu herhaalde irritatie. Je bent niet alleen met deze klachten, zo’n 40% van je collega’s hebben hier last van. Je klachten kunnen zijn, kloven en een droge schilferige huid en een ontzettende jeuk. Door het krabben van je huid wordt je huid alleen maar meer gevoelig. Maar wat doe je als de jeuk op je huid te erg wordt?

Werkzaamheden

Wanneer je last hebt van kapperseczeem probeer je bepaalde werkzaamheden te ontwijken. Het in contact komen met water, bijvoorbeeld aan de wasbak, zorgt ervoor dat de huid van je handen erg week wordt. De barrièrefunctie die je huid moet beschermen wordt door het water aangetast. Hierdoor heb je meer kans dat stoffen die je huid kunnen irriteren makkelijk je huid kunnen binnendringen. Waardoor je eczeem kunt krijgen of juist kan verergeren. Als kapper/kapster hebben je handen veel te maken met warme en koude luchtstromen. Denk aan met je handen in warm water tijdens het haren wassen. En aan de warme lucht van de föhn. Door deze temperatuurswisselingen droogt je huid enorm uit en er ontstaan pijnlijke kloven en wondjes in je huid. 

Werkstoffen

Wanneer je als kapper/kapster werkzaam bent kom je veel in aanraking met producten die je huid kunnen irriteren. Bijvoorbeeld zeepstoffen in shampoos zoals de grondstof sodium laureth sulfate. En in haarverf zit de stof ammoniumpersulfaat en je gebruikt waterstofperoxide. Ook permanentvloeistof kan schadelijk zijn voor je huid. Hierin is de stof thioglycolesters verwerkt wat voor zeer veel irritatie op je huid kan zorgen. 

Schaar

Zit de klant eenmaal bij je in de stoel en sta je klaar met de schaar om het haar te knippen? Wanneer de huid van je handen al zo pijnlijk is kan de druk van bijvoorbeeld je schaar vasthouden te pijnlijk zijn. De schaar drukt op de plekken in je huid waardoor je veelal de pijn moet verbijten. Want je wilt niet dat de klanten weten hoe je handen te lijden hebben door het werk wat je doet. Maar pijnlijk is het wel om met je vingers en handen door het haar te gaan. En zeker als de soms piepkleine haartjes in de kloven van je huid terechtkomen. Deze haartjes kunnen gaan prikken in je huid, wat heel pijnlijk kan zijn!

Contactallergie

Je kunt last krijgen van een contactallergisch eczeem. Wat dat is? Dit betekent dat het immuunsysteem in je lichaam extreem heftig reageert op bepaalde stoffen van buitenaf. Bijvoorbeeld, je komt voor het eerst in contact met een bepaalde stof. En je krijgt er direct een allergische reactie door. Dan ben je overgevoelig voor een bepaalde stof geworden. De stof(fen) die de plotselinge overgevoeligheid kunnen veroorzaken heten de allergene. In het kappersvak kun je denken een latexallergie van handschoenen. Of voor bepaalde stoffen in de permanentvloeistof of haarverf en parfums in haarverzorgingsproducten. Heb je een vermoeden dat je klachten van een bepaald product kunnen komen? Daar kan je achter komen door een verwijzing voor de dermatoloog aan je huisarts te vragen. De dermatoloog kan dan verschillende testen doen die je klachten eventueel kunnen verklaren. Deze testen heten plakproeven en priktesten. Je wordt dan in contact gebracht met een bepaalde stof om te kijken of je huid een reactie hierop geeft. Ben je allergisch dan is de enige remedie om deze stof(fen) te vermijden.

 Huidverzorging

Handcream IVY - LIN Skincare

Om je huid zo goed mogelijk te verzorgen is de juiste huidverzorging erg belangrijk. Soms kunnen je klachten zodanig zijn dat je even rust moet nemen van je dagelijkse werkzaamheden. Voor een goed herstel is het beter om afstand te nemen van de stoffen die schadelijk voor je huid zijn. Thuis kun je de huid helpen door jezelf te wassen met een fijne en zachte douchegel of badschuim. Na het douchen of badderen je huid insmeren met een bodycream vol zachte ingrediënten en oliën. Je zult zien dat je huid hiervan goed van opknapt! 

Denk ook aan een handcrème om tussendoor de huid van je handen goed te verzorgen. De handcrème van LIN Skincare is heel zacht en trekt snel in de huid. Ook heel makkelijk als je weer aan het werk bent. En je in de pauze je handen wil verzorgen. Je hoeft niet te wapperen met je handen om het te laten drogen. Even een 10 seconden wachten en je kunt weer verder met je dagelijkse werkzaamheden. Super handig!